سبک زندگی

آیا غذای تند برای شما مفید است؟ این اتفاقی است که هنگام خوردن آن برای بدن شما می افتد

آیا غذای تند برای شما مفید است؟

غذاهای تند خوشمزه هستند، اما آیا سالم هستند؟ متخصصان توضیح می‌دهند که غذاهای تند چه تأثیری بر بدن دارند، فواید، خطرات و اینکه چه میزان تندی بیش از حد است.

غذاهای تند می‌توانند هر وعده غذایی را به یک تجربه حسی تبدیل کنند. درد، لذت، حتی عرق کردن می‌تواند طعم‌ها را به سطح بعدی برساند. در حالی که برخی غذاهای تند را دوست دارند، افزایش حرارت ممکن است برای برخی دیگر وعده غذایی را خراب کند. غذاهای تند بحث‌برانگیز هستند و تحمل هر فرد متفاوت است.

ادامه این مطلب را در ارمغان پاسی همراه ما باشید: چه عاشق سوزش ملایم یک وعده غذایی تند باشید یا نتوانید گرما را تحمل کنید، ممکن است بپرسید: آیا غذاهای تند فواید سلامتی دارند؟ یا غذاهای تند خطرناک یا حتی مضر هستند؟

ما با متخصصان در مورد چگونگی تأثیر غذاهای تند بر بدن، اینکه آیا سالم هستند و مزایا و خطرات احتمالی که باید بدانید، صحبت کردیم.

چه چیزی باعث تندی غذا می‌شود؟

دکتر رابیا دو لاتور، متخصص گوارش دارای مجوز هیئت پزشکی در مرکز سلامت NYU Langone، می‌گوید:

چیزی که به غذای تند آن حس سوزش می‌دهد، یک ترکیب شیمیایی به نام کپسایسین است. کپسایسین جزء اصلی فلفل‌های چیلی مانند فلفل کاین، سرانو و هابانرو است.

دکتر پل تری، استاد اپیدمیولوژی در مرکز پزشکی دانشگاه تنسی، می‌گوید:

فلفل‌های مختلف حاوی غلظت‌های متفاوتی از کپسایسین هستند که با استفاده از مقیاس اسکوویل اندازه‌گیری می‌شود. هرچه فلفل یا غذا تندتر باشد، رتبه بالاتری در مقیاس اسکوویل دارد که با واحدهای حرارتی اسکوویل (SHU) ثبت می‌شود.

به عنوان مثال، یک فلفل هالاپینو معمولی حدود 5000 SHU است، در حالی که یک فلفل کارولینا ریپر می‌تواند بیش از 1.5 میلیون SHU باشد.

غذاهای تند چه تأثیری بر بدن دارند؟

غذاهای تند چه تأثیری بر بدن دارند؟

تری می‌گوید: وقتی غذای تند می‌خورید، کپسایسین به گیرنده‌هایی در دهان و روی زبان به نام TRPV1 متصل می‌شود. که این گیرنده‌ها سیگنال‌های درد را به مغز می‌فرستند. از نظر فنی، تندی فقط یک احساس دردناک است، نه یک طعم یا مزه.
این گیرنده‌ها همچنین دما و گرما را حس می‌کنند، بنابراین کپسایسین بدن را فریب می‌دهد تا فکر کند بیش از حد گرم شده است، طبق گفته کلینیک کلیولند. ممکن است افزایش جزئی در دمای بدن و ضربان قلب وجود داشته باشد.
در نتیجه، بدن ممکن است سعی کند خود را خنک کند، به همین دلیل است که هنگام خوردن غذای تند ممکن است صورتتان قرمز شود یا عرق کنید، همانطور که متخصصان اشاره می‌کنند.

کپسایسین همچنین می‌تواند غشاهای مخاطی بینی را تحریک کند که ممکن است باعث آبریزش بینی یا اشک چشم شود.

پس از بلعیده شدن، کپسایسین وارد دستگاه گوارش می‌شود و می‌تواند مری یا معده را تحریک کند. این ممکن است باعث درد بیشتر یا ناراحتی گوارشی شود. در روده، کپسایسین می‌تواند هضم را تسریع کند.
د لاتور می‌گوید:

کپسایسین در واقع می‌تواند باعث اسهال در برخی افراد شود (زیرا) در روده‌ها، می‌تواند تحرک را سرعت بخشد. هنگامی که کپسایسین از طریق راست روده و مقعد حرکت می‌کند، ممکن است در طول راه باعث احساس سوزش شود.

تری می‌افزاید:

علاوه بر تجربه فیزیکی، یک مؤلفه روانشناختی نیز وجود دارد. ممکن است افراد هنگام سوختن احساس ناراحتی یا وحشت کنند. با این حال، تری می‌گوید درد می‌تواند باعث آزاد شدن اندورفین نیز شود. هجوم این مواد شیمیایی خوب می‌تواند احساس آرامش، لذت یا سرخوشی ایجاد کند.

تحمل ادویه

تحمل ادویه

برخی افراد تحمل ادویه بالاتری دارند که می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله ژنتیک، قرار گرفتن در معرض غذاهای تند و شخصیت باشد.

میزان گیرنده‌های TRPV1 در افراد متفاوت است و در خود گیرنده‌ها نیز تغییراتی وجود دارد، بنابراین برخی افراد گرما را بر اساس تعداد و نوع گیرنده‌هایی که دارند بیشتر یا کمتر از دیگران احساس می‌کنند،  اگر فردی با گیرنده‌های درد کمتری متولد شود، ممکن است بتواند گرما را بهتر تحمل کند.

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد قرار گرفتن مداوم در معرض غذاهای تند، مانند افرادی که با خوردن غذای تند بزرگ شده‌اند، می‌تواند تحمل را افزایش دهد،  این امر ممکن است در مناطقی از جهان که غذای تند جزئی از غذاهای اصلی است، بیشتر رایج باشد. این مناطق شامل بخش‌هایی از آسیا، آمریکای لاتین، کارائیب و آفریقا می‌شود.

در افرادی که تحمل ادویه بالاتری دارند، مغز آنها ممکن است سوختگی آتشین را با لذت مرتبط کند.

تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که غذای تند را دوست دارند ممکن است شخصیت‌های هیجان‌طلب یا حس‌گراتر داشته باشند.

آیا غذاهای تند برای شما خوب هستند؟

آیا غذاهای تند برای شما خوب هستند؟

غذاهای تند برای هزاران سال توسط مردم خورده شده و مشکلات بهداشتی قابل توجهی ایجاد نکرده است.

غذای تند می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد و اکثر مردم می توانند آن را به طور منظم بدون هیچ مشکلی مصرف کنند. علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد که غذای تند ممکن است مزایای سلامتی داشته باشد. این به دلیل کپسایسین است که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد، به گفته کارشناسان.
کپسایسین همچنین ممکن است اثرات ضد میکروبی داشته باشد، که به همین دلیل به طور سنتی برای نگهداری مواد غذایی در مناطق گرمسیری استفاده می شود، به گفته تری.

با این حال، استنباط در مورد اثرات سلامتی کپسایسین دشوار است زیرا میزان کپسایسین و نوع غذاهای تند مصرفی در مطالعات مختلف متفاوت است.

در هر صورت، اضافه کردن سس تند به غذاهای ناسالم آن را به یک وعده غذایی سالم تبدیل نمی کند. اگر به دنبال دریافت مزایای کپسایسین هستید، کارشناسان توصیه می کنند که ادویه را به شکل سالم به یک رژیم غذایی مغذی با پروتئین، فیبر و مواد مغذی از گروه های مختلف غذایی اضافه کنید.

فواید غذاهای تند

فواید غذای تند

د لاتور می‌گوید: «قطعاً فوایدی (برای غذاهای تند) وجود دارد و تحقیقاتی هم از این موضوع حمایت می‌کنند.» خوردن مرتب غذاهای تند – به‌عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل کلی – ممکن است برای موارد زیر مفید باشد:

  • طول عمر
  • سلامت قلب
  • التهاب
  • متابولیسم
  • سلامت روده

د لا تور می‌گوید: برخی از داده‌ها نشان می‌دهند که خوردن غذاهای تند با افزایش طول عمر مرتبط است. تحقیقات نشان داده‌اند که خوردن مکرر غذاهای تند ممکن است با کاهش میزان مرگ و میر مرتبط باشد.

درمطالعه‌ای در سال ۲۰۱۵ که در مجله پزشکی بریتانیا (BMJ) منتشر شد و ۵۰۰۰۰۰ بزرگسال در چین را بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ دنبال می‌کرد، محققان دریافتند افرادی که روزانه غذای تند می‌خورند، ۱۴٪ کمتر در معرض خطر مرگ هستند نسبت به کسانی که هفته‌ای یک بار غذای تند می‌خورند.

با این حال، کارشناسان خاطرنشان می‌کنند که عوامل متعددی وجود دارد. دِلاتور می‌گوید بخش زیادی از آن ممکن است به این دلیل باشد که غذاهای تند اغلب ادویه‌های دیگری (مانند زردچوبه) دارند که آنتی‌اکسیدان، ضدالتهاب هستند و حاوی ویتامین هستند. علاوه بر این، تری می‌گوید غذای تند اغلب سرشار از سبزیجات، از جمله منبع ادویه (فلفل) است. در کل، به تحقیقات بیشتری نیاز است.

یکی دیگر از مزایای غذای تند این است که می‌تواند به تقویت سلامت قلب و روده کمک کند، که تا حد زیادی به دلیل اثرات ضدالتهابی کپسایسین است. مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ توسط انجمن قلب آمریکا نشان داد که افرادی که فلفل چیلی می‌خورند، خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی و سرطان به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد.

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد خوردن غذاهای تند ممکن است به افزایش جزئی متابولیسم کمک کند. دِلاتور می‌افزاید: برای افرادی که ممکن است تحرک روده کندتری داشته باشند، غذاهای تند ممکن است سرعت کار آنها را افزایش دهد و آنها را به حالت طبیعی برگرداند. با این حال، تحقیقات در مورد ارتباط بین متابولیسم و کپسایسین متفاوت است.

در حالی که غذای تند می‌تواند برای سلامتی مفید باشد، اما خطراتی نیز دارد.

خطرات غذاهای تند

خطرات غذاهای تند

به‌طور کلی، خوردن غذاهای تند بی‌خطر است. دِلاتور می‌گوید: «اکثریت قریب به اتفاق مردم غذاهای تند را به خوبی تحمل می‌کنند. با این حال، بسته به میزان تندی، مقدار مصرف و سلامت زمینه‌ای فرد، غذاهای تند می‌توانند مضر باشند.»

متخصصان خاطرنشان می‌کنند که درد و عوارض جانبی ناخوشایند ناشی از خوردن غذاهای تند موقتی هستند و معمولاً جای نگرانی ندارند. با این حال، برخی افراد ممکن است نیاز داشته باشند از غذاهای تند اجتناب کنند.

خوردن غذاهای تند، به‌ویژه به مقدار زیاد، می‌تواند باعث ناراحتی گوارشی، سوزش سر دل، ریفلاکس اسید، استفراغ یا اسهال شود.

دِلاتور می‌گوید: ناراحتی دستگاه گوارش در افرادی که سندرم روده تحریک‌پذیر یا بیماری‌های التهابی (مانند کرون) دارند، شایع‌تر است. غذاهای تند می‌توانند این بیماری‌ها را تشدید کنند.

متخصصان خاطرنشان می‌کنند که غذاهای تند باعث زخم معده نمی‌شوند. با این حال، دِلاتور می‌گوید اگر کسی قبلاً زخم معده داشته باشد و معده‌اش در حال بهبود باشد، غذاهای تند ممکن است علائم را بدتر کنند.

اسهال و سوزش هنگام دفع مدفوع پس از خوردن غذاهای تند خوشایند نیست، اما می‌تواند برای برخی خطرناک‌تر باشد. دِلاتور می‌گوید: اگر کسی دچار پارگی مقعد یا تحریک ناحیه مقعد باشد، دفع مدفوع زیاد باعث درد می‌شود.

به‌طور تصادفی استنشاق یا آسپیراسیون غذاهای تند ممکن است در برخی افراد باعث مشکلات تنفسی یا حمله آسم شود.

اگر هرگونه بیماری زمینه‌ای یا مشکلات گوارشی دارید، با پزشک خود صحبت کنید. دِلاتور می‌افزاید: «واقعاً باید به بدن خود گوش دهید و تحمل خود را بشناسید.»

آیا غذای تند می‌تواند شما را بکشد؟

گزارش‌هایی از واکنش‌های شدید یا تهدیدکننده‌ی حیات افراد پس از خوردن غذای بسیار تند وجود دارد، اما کارشناسان خاطرنشان می‌کنند که این موارد بسیار نادر هستند. با این حال، کارشناسان در مورد چالش‌های غذایی تند یا روندهای آنلاین هشدار می‌دهند.

د لاتور می‌گوید: «به طور کلی، غذای تند خطرناک نیست… اما برخی از غذاها آنقدر تند و سوزاننده برای بدن انسان هستند که احتمالا بهترین چیز برای خوردن، به‌خصوص به‌طور مرتب، نیستند.»

همیشه برچسب‌های مواد غذایی را بخوانید و هنگام اضافه کردن ادویه، از مقدار کم شروع کنید و به‌تدریج مقدار بیشتری اضافه کنید تا ببینید چه مقدار را می‌توانید تحمل کنید.

تری می‌گوید: «اگر احساس خوبی نداشتید، این کار را نکنید. اگر لذت می‌برید، با دلیل و منطق این کار را انجام دهید. و آگاه باشید که همه فلفل‌ها یکسان نیستند.»

چگونه بعد از خوردن غذای تند آرامش پیدا کنیم؟

چگونه بعد از خوردن غذای تند آرامش پیدا کنیم

اگر بعد از خوردن غذای تند احساس سوزش می‌کنید، چند راه برای خنک شدن وجود دارد. این روش‌ها شامل آب نمی‌شود، زیرا آب گرما را پخش می‌کند.

در عوض، چیزی را انتخاب کنید که پروتئین یا چربی داشته باشد، زیرا می‌تواند مانند یک بافر در برابر کپسایسین عمل کند، می‌گوید تری. این غذاها را برای تسکین غذای تند امتحان کنید:

  • شیر
  • بستنی
  • ماست
  • آووکادو

سخن پایانی

غذاهای تند می‌توانند به رژیم غذایی ما تنوع و هیجان بیشتری ببخشند، اما باید با دقت و توجه مصرف شوند. با وجود اینکه کپسایسین موجود در فلفل‌ها فوایدی مانند افزایش متابولیسم و کاهش خطر بیماری‌های قلبی دارد، مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث ناراحتی‌های گوارشی و تحریک ناحیه مقعد شود. همچنین، تحمل تندی در افراد متفاوت است و باید به بدن خود گوش دهید و میزان مناسب را پیدا کنید. اگر دچار مشکلات گوارشی یا بیماری‌های زمینه‌ای هستید، مشاوره با پزشک توصیه می‌شود. در نهایت، مصرف غذاهای تند به میزان متعادل و هوشمندانه می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد.

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *